En praktisk guide till att rengöra olika persienner: Steg för steg

Jag måste erkänna det. Jag skjuter konstant upp att rengöra mina persienner. De är förskräckliga! Alltså, har du sett hur många fönster mitt hus har? Hela sjutton persienner! För några veckor sedan kunde jag inte skjuta upp det längre. Det var dags att rengöra persiennerna.

Du vet, det är inte svårt att rengöra persienner, men ju längre du skjuter upp det, desto större kan jobbet bli. Så var inte som jag, vänner! Städa dem regelbundet och det blir mycket lättare!

rengör fönster så skiner solen in bättre

Hur dammar man persienner

Om du städar persiennerna regelbundet, borde en enkel dammning räcka för att hålla dem rena. Du kan torka dem med en mikrofiberduk. En av mina favoritmetoder, och en som mina barn gillar när jag kan lura dem att hjälpa till, är helt enkelt att dra en ren strumpa över handen och torka dem med den.

Jag dammar alltid persiennerna innan jag dammsuger, så att jag kan skaka ut dammet just där och inte behöver oroa mig för vad som faller på golvet. Sedan, efter att jag dammat, dammsuger jag upp under fönstren.

Hur man rengör persienner med beläggning

Om du är som jag och skjuter upp städningen av persiennerna för länge, kan du få en smutsig beläggning på själva persiennerna som kräver mer än en enkel dammning.

Hur du rengör dem kommer att bero på vad de är gjorda av och hur smutsiga de är.

Hur man rengör plastpersienner

För att rengöra plastpersienner, blanda en 50/50-lösning av vit ättika och vatten tillsammans med en eller två skvätt diskmedel i en stor skål eller hink.

Använd en svamp, trasa eller tjock strumpa och doppa den i rengöringslösningen, torka sedan av lamellerna. Efter att ha torkat med rengöringslösningen, ge den en annan torkning med rent vatten för att ta bort eventuella rengöringsmedelsrester. Låt dem sedan lufttorka eller torka torra med en trasa.

Hur man rengör super smutsiga plastpersienner

Om dina persienner är SUPER smutsiga och du inte kan rengöra dem medan de hänger, kan du försöka blötlägga dem. Men först, läs din tillverkares garanti och instruktioner – vissa persienner kan inte blötläggas utan att garantin förverkas och det bildas rost.

Om du kan blötlägga dem, lyft dem hela vägen upp till toppen och sedan tar du ner dem. Fyll ett badkar med varmt vatten, en mängd vit ättika och 4-5 skvättar diskmedel.

Lägg persiennerna över badkaret och släpp ut dem till deras fulla längd. Lägg dem i badkaret och låt dem ligga i blöt i minst en timme. Använd en svamp för att skrubba bort envisa områden och skölj sedan med rent vatten.

Låt överflödigt vatten droppa av persiennerna, häng sedan upp dem för att lufttorka utomhus eller torka dem med en handduk.

Hur man rengör träpersienner

Självklart kan du inte använda vatten eller mycket vätska för att tvätta träpersienner, så du behöver ta en annan tillvägagångssätt.

Först dammar du persiennerna eller dammsuger dem med ett borsttillbehör. Därefter använder du en mikrofiberduk och trämöbelpolish för att rengöra dem. Rengör en sida, vänd sedan på dem och rengör motsatta sidan. iShine.se som är en städfirma jag har pratat med gällandet detta säger att just mikrofiberdukar är det allra viktigaste för detta.

Hur man rengör småpersienner

Småpersienner kan rengöras ganska lätt för det mesta.

Fyll en stor skål eller hink med varmt vatten och några skvättar diskmedel. Fukta en svamp i det tvåliga vattnet, krama ur överskottet och torka persiennerna. Följ upp genom att torka dem med rent vatten, lufttorka dem sedan eller torka dem med en handduk. Om persiennerna är mycket smutsiga, blötlägg dem i ett badkar med vatten och diskmedel i ungefär 15 minuter innan du torkar av dem med en svamp och låter dem lufttorka.

Nu när du har läst detta, hoppas jag att du inte gör samma misstag som jag har gjort och skjuter upp städningen av dina persienner. Kom ihåg, frekvent städning gör hela processen mycket enklare!

Frågor och Svar

  1. Hur ofta ska man städa persiennerna? Det är bäst att städa persiennerna minst en gång i månaden för att förhindra ansamling av damm och smuts.
  2. Vilket är det bästa rengöringsmedlet för persienner? En blandning av vit ättika och vatten med en skvätt diskmedel fungerar bra för de flesta persienner.
  3. Hur rengör jag persiennerna om jag inte kan ta ner dem? Du kan använda en dammvippa, en mikrofiberduk eller till och med en ren strumpa över handen för att torka av dem.
  4. Kan jag använda klorin spray för att rengöra mina persienner? Det rekommenderas inte att använda klorin på persiennerna, eftersom det kan bleka färgen och skada materialet.
  5. Vad kan jag göra om mina persienner är extremt smutsiga? Om dina persienner är extremt smutsiga och kan blötläggas, prova att blötlägga dem i ett badkar med en blandning av vatten, vit ättika och diskmedel i minst en timme. Scrubba sedan bort envis smuts med en svamp.

Lycka till med städningen!

Back To Top