Hur ofta ska man städa? Frågan vi har svaren till!

När man tänker på det kan städning vara en riktigt terapeutisk aktivitet, och inte bara för att det gör din bostad trevligare att bo i. Det finns en viss rytm att städa hemma, en frekvens att följa. Frågan är bara, hur ofta ska man städa?

Detta är en fråga jag har ställt mig själv många gånger, speciellt när jag ser dammet samlas på bokhyllan och tvättberget växa i badrummet. Som många andra kanske jag även undrar över rut-avdrag städning och vad som egentligen ingår i en flyttstädning.

Hon vet hur ofta man ska städa

Men låt oss först fokusera på det första ämnet. Hur ofta ska man städa?

Hur ofta bör man städa?

Enligt experter är det rekommenderat att man städar minst en gång i veckan, men att vissa delar av hemmet, som köket och badrummet, kräver daglig uppmärksamhet. Jag vet, det kan låta som mycket arbete, men låt mig förklara.

Köket

Köket är ett utmärkt exempel på ett område i hemmet som kan gynnas av daglig uppmärksamhet. Jag brukar själv torka av bänkarna varje dag och se till att diskmaskinen inte blir överfull. När jag lagar mat och det skvätter på spisen eller i ugnen, städar jag upp det direkt med hjälp av bikarbonat i städningen. Det är ett bra sätt att förebygga bakterier och matavfall som kan locka till sig oönskade gäster som insekter eller råttor.

Badrummet

När det kommer till badrummet, kan en snabb daglig städning vara allt du behöver. Ett snabbt svep över handfatet med ett rengöringsmedel eller klorin spray kan hålla det glänsande och rent. Toaletten behöver också regelbunden uppmärksamhet. Om du städar toaletten en gång i veckan kan det hjälpa till att hålla bakterier borta och toaletten ser fräsch ut.

Vardagsrummet

Att upprätthålla ett rent vardagsrum är viktigt eftersom det är en plats där människor slappnar av och kopplar av. Att damma ytor, dammsuga mattor och putsa fönster är grundläggande steg för att hålla vardagsrummet rent. Dessutom bör man regelbundet städa bort oönskade saker för att undvika att de samlar damm och skräp.

Jag minns en gång då jag var borta på semester i två veckor, och när jag kom tillbaka, var mitt vardagsrum fullt av damm och spindelväv. Det var då jag insåg hur viktigt det är att hålla vardagsrummet rent och fräscht.

Sovrummet

Om möjligt bör sovrummet städas ordentligt en gång i veckan. Veckostädning håller oordningen under kontroll och säkerställer att det inte tar alltför lång tid att städa varje vecka.

Majoriteten av madrasser behöver dammsugas och sprayas med en lösning som dödar bakterier. Om du städar din madrass regelbundet bör du inte ha problem med allergener, kvalster, döda hudceller eller vägglöss.

Golvstädning

Golv utsätts för otroligt slitage, särskilt i områden med mycket trafik. De går vi på konstant. De fångar också alla spill, damm, smuts, pollen och skräp tack vare gravitationen.

Hur ofta bör man dammsuga?

Dammsugning en gång i veckan är tillräckligt, om du inte har barn eller husdjur eller bor i ett dammigt eller sandigt område.

Hur ofta bör man rengöra mattan?

Rengöring av mattorna förlänger mattornas livslängd. I områden med mer trafik bör du använda en mattrengöring var tredje till sjätte månad. Se till att flytta möbler för att säkerställa att dina mattfärger matchar längre.

Hur ofta bör du moppa dina golv?

Enligt Städföretaget i Skövde, Systrarna Eldh så liksom med dammsugning bör du moppa dina golv en gång i veckan. Ditt köksgolv är ett högtrafikerat område och kan behöva mer frekvent uppmärksamhet. Sopa ditt köksgolv ofta.

Mer tips

Jag har märkt att det är en bra idé att städa luftkanalerna, inklusive torktumlarens ventil. Lägg till dessa sysslor på din lista över årliga uppgifter!

Back To Top